NEXT
G.F. van SCHAGEN  1880 - 1968 Holland
oil on canvas 36 x 56 cms
€ 1800,-
oil on canvas 40 x 60 cms.
€ 1600,-
oil on canvas 40 x 60 cms.
€ 1200,-
Gerbrand Frederik van Schagen werd geboren op 7 maart 1880 in Den Haag. De jonge Gerben kreeg zijn schildersopleiding aan de Akademie in den Haag. Verder kreeg hij ook les van de kunstschilder W.B.Tholen, die zelf leerling is geweest van een van de belangrijkste schilders uit deze omgeving: Paul J.C. Gabriëls.
Na zijn opleiding moest Gerben eerst nog de kost verdienen als huis- en decoratieschilder. Hij deed hij tot ca. 1911, daarna kon hij als geheel zelfstandig en zeer verdienstelijk kunstschilder aan de slag. Hij verkreeg na 1918 vooral ook veel bekendheid in het Gooi (o.a. Laren, Kortenhoef).
Van Schagen was bij uitstek een schilder van het Hollandse landschap. Daarbij beperkte hij zich niet tot de omgeving van zijn woonplaats Den Haag, later ook Laren, maar hij doorkruiste het hele land, vaak terugkerend naar Noord- en Zuidholland, o.a. Amsterdam (havens en stadsgezichten), en veelal in het Gooi en Loosdrecht, waar hij gegrepen werd door de uitgestrekte polderlandschappen en de weidse plasgezichten. Ook werd hij getrokken door de verstilde dorpjes van Friesland en het glooiende landschap van Zuid-Limburg. Zijn doel was vooral om het karakteristieke en de stemming van het landschap en zijn steden en dorpjes weer te geven, zoals dat zich op een bepaald moment van de dag aan hem voordeed.
Deze van orgine Haagse schilder tekende (pentekeningen), aquarelleerde en schilderde vele uitstekende polderlandschappen en dorps- en stadsgezichten, aanvankelijk ook in de stijl van de Haagse School. Later ontwikkelde hij veel meer een eigen kenmerkende impressionistische stijl.
Naast kunstschilder was G.F. van Schagen een uitstekend restaurator van schilderijen. Hij volgde hierin een geheel eigen methode en verdiende hiermee een goed belegde boterham. Verder was hij ook actief lid van een van de bekendste kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en natuurlijk van de Gooise Schildersverening. Van Schagen overleed op 4 oktober 1968 op 88-jarige leeftijd in het kunstenaarsdorp Laren, waar hij sinds 1918 woonde en veel werkte. Divers werk van deze kunstschilder is o.a. opgenomen in de collectie van het Singer Museum van Laren.